top of page

Onze cliënten

Zinvolle dagbesteding: ‘er kan namelijk meer dan je denkt’.

Bij ons gaan wij te werk met het principe Groeps-ROT. Bij het principe groeps-ROT komen kleine groepjes cliënten op vaste dagdelen per week bij elkaar. De ruimte is hier ook op ingericht. Denk aan een duidelijke klok met kalender. Er is een vaste start van de dag. Bij ons is dit een koffiemoment. Verder bieden wij activiteiten aan gericht op het hier en nu. Ieder seizoen gaan wij te werk met thema’s om hier op aan te sluiten. Dit doen wij op creatieve manieren maar ook in de vorm van spel. De achterliggende gedachte van realiteitsoriëntatie is dat de verwardheid van de geestelijk beperkte cliënt of oudere cliënt afgeremd kan worden. Dit door het voortdurend en herhaaldelijk aanbieden van juiste en realistische informatie over tijd, plaats en persoon, het systematisch corrigeren van verkeerde uitspraken of handelingen en het stimuleren en aanmoedigen van zelfstandig gedrag.

Wij verwelkomen naast de bekende doelgroepen (jong)volwassenen met een verstandelijke beperking en/of niet-aangeboren hersenletsel een nieuwe groep cliënten. Namelijk ouderen met een hulpvraag en ouderen met beginnende dementie. "Jonge" mensen met dementie hebben veel energie die zij kwijt willen. Dit kan bij ons buiten op de hobbyboerderij of in de moestuin, daarnaast hebben wij nog een slagerij met diverse inpakwerkzaamheden, maar ook diverse kook- en bakactiviteiten

 Voor ieder wat wils dus!

Speel je toch liever een spelletje of ben je een creatieveling dan ben je bij ons ook op de goede plek. Bij ons staat de aandacht voor de cliënt centraal. Mensgericht denken, kijken en doen is ons uitgangspunt. Maar voornamelijk willen wij onze cliënten iedere dag weer een mooie, zinvolle en ontspannen dag bezorgen. 

Er zijn veel verschillende vormen van dagbesteding voor personen met dementie. 

Bij ons ligt de nadruk op: ‘’ je energie kwijt kunnen’’.  Dit kan in veel verschillende vormen. De dieren en planten verzorgen, een actieve wandeling of zelfs een sportief spelletje. Wij bieden zorg in het hier en nu. Wij gebruiken hierbij het principe van ROT.

Zo creëren we een leefomgeving met zoveel mogelijk informatie om het dementerende geheugen te ondersteunen.

 Dementie is een naam voor een combinatie van verschillende symptomen.

Dementie zorgt ervoor dat de hersenen informatie niet meer goed kunnen verwerken waardoor als gevolg hiervan de geest maar ook het lichaam achteruit gaat.

Er zijn veel verschillende soorten dementie.

Hieronder een omschrijving van de drie meest voorkomende soorten van dementie.

De ziekte van Alzheimer is de meest voorkomende vorm van dementie. Iemand met alzheimer krijgt problemen met het geheugen. Naarmate de ziekte erger wordt, krijgt iemand steeds meer moeite met dagelijkse vaardigheden.

Fronto-temporale dementie (FTD) komt vaak op jongere leeftijd voor. Veranderingen in het gedrag vallen meestal als eerste op. Ook de taal, spraak en motoriek kunnen aangetast zijn.

Het syndroom van Korsakov wordt veroorzaakt door een ernstig tekort aan vitamine B1. Het komt vooral voor bij mensen met alcoholproblemen. Iemand met Korsakov heeft geheugenverlies en vertelt vaak fantasieverhalen.

Onze doelstelling is het bieden van een zinvolle dagbesteding waarbij de nadruk wordt gelegd op ‘’zorg op maat’’.

bottom of page